februari 24

Plotseling lente…ff wennen!

0  comments

Deel dit item

Het witte winterlandschap is nog maar nauwelijks verdwenen en het lenteachtige weer van dit weekend lokt al om een eerste ritje met de motor te maken. Een paar snelle tips van RinCC Motor Courses om veilig onderweg te gaan.

Wen er maar aan…

Ondanks al het rijplezier: je moet geleidelijk toch weer wennen aan de wetten op twee wielen en voorzichtig omgaan met hellingshoeken en het vertragingsgedrag.

Ontspannen blijven en defensief rijden, dat is het motto voor de eerste uren. De grond is nog koud, soms nog wat vochtig en biedt minder grip dan tijdens hoogzomer. Hoe groot die grip is kun je het beste eerst even testen door een paar keer hard te remmen in een verkeersluwe zone (met voldoende ruimte).

Maak het herkenbaar …

Vooral na een langere, door het weer veroorzaakte “tweewielige onthouding” in het wegverkeer moeten “de anderen”, zoals auto- en vrachtwagenchauffeurs, eerst weer wennen aan het nauwe silhouet van hun eensporige collega’s.
Dikwijls ziet men je niet, doordat je afgedekt wordt door een auto, busje of vrachtwagen. Of je rijdt in de dode hoek van het voertuig dat voor je rijdt.

Daarom: het is beter om vaak in de achteruitkijkspiegel en opzij te kijken, vooral bij kruispunten en splitsingen en ook oogcontact te zoeken. Altijd rekening houden met niet gezien worden. Zorg er daarom ook voor dat je op een voor anderen herkenbare manier rijdt.

Opvallende motorkleding die voorzien is van fluorescerende strepen of een fluorescerend hesje. Dat scheelt al een heleboel. Voer ook altijd verlichting.

Lees de weg…

En last but not least: het “lezen” van de weg is nu ook erg belangrijk. Schade aan de weg als gevolg van weersomstandigheden kan tot onaangename verrassingen leiden. Zelfs op de bekende routes kan er in de winter het een en ander veranderd zijn door bouwwerkzaamheden of door vorst. Dit geldt vooral voor uw “thuisroute”. Het is beter om in het begin wantrouwig te blijven en met vooruitziende blik te rijden, vooral voor en in bochten.

Steno voor de lente starters

 • Wees voorzichtig op kruispunten, splitsingen en bij het links afslaan.
 • Rijd niet in de dode hoek van auto’s en vrachtwagens.
 • Wees voorzichtig bij parkeervakken en uitritten.
 • Houd rekening met schade aan de weg en/of tegemoetkomend verkeer in bochten.
 • Houd een veilige afstand tot de voorligger; zorg altijd voor voldoende remweg.
 • Kies de juiste motorkleding: hoe kleurrijker en contrastrijker de kleding is, des te gemakkelijker ben je te herkennen.
 • Voer altijd verlichting.

Checklist voorbereid de weg op

 • Banden: luchtdruk volgens fabrieksopgave. Schade (controle eventuele haarscheurtjes).
 • Voldoende profiel (wettelijk minimaal 1,6 mm; beter: bij 2 mm vervangen).
 • Verlichting: werken alle lampen, in het bijzonder knipperlichten en remlichten.
 • Remmen: geen lekkende leidingen; handel en rempedaal werken goed; voldoende remvloeistof; remblokken en remschijven.
 • Oliepeil.
Veel rijplezier!!!
P.S. Gun jezelf een vliegende start om met meer vertrouwen, vlotter en veiliger motor te rijden.
Kijk voor de trainingsdata op www.rinccmotorcourses.be.

Loved this? Spread the word


Over de schrijver

Chris is eigenaar van RinCC Motor Courses. Fanatiek motorrijder met de passie om andere motorrijders te trainen, zodat zij veiliger en met meer plezier van het motorrijden kunnen genieten. Chris is opgeleid door de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging als KNMV Gediplomeerd Motorrijinstructeur, (KGI'er). Daarnaast is hij ook Certified Instructor, opgeleid door de BMW Motorrad International Instructor Academy.
Sinds juli 2019 is RinCC Motor Courses ook Partner van BMW Motorrad.
Om te blijven voldoen aan de strenge eisen zoals die gelden in België, Luxemburg en Nederland, gaat Chris jaarlijks naar de wettelijk verplichte herhalingstrainingen.

Chris' motto: MORE Control - MORE Confidence - MORE Fun!

Relateerde berichten

Weer effe wennen..

Read More
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schijf je in voor deze berichten !