maart 11

Weer effe wennen..

0  comments

Deel dit item

We worden niet meer weggeblazen, het grondwaterpeil is weer aangevuld, op sommige plaatsen is het witte winterlandschap is nog maar nauwelijks verdwenen en het lenteachtige weer lokt ons al om onze eerste ritjes te maken. Een paar snelle tips van RinCC Motor Courses.

Wen er maar aan…
Ondanks de euforie om weer gaan te rijden: je moet geleidelijk weer wennen aan de wetten van twee wielen, de hellingshoeken en het vertragingsgedrag zorgvuldig benaderen. Eerst denken, dan doen, ontspannen blijven en defensief rijden, dat is het motto voor het eerste uur. De grond is nog koud en biedt minder grip dan in hoogzomer. De eerste meters is het raadzaam om het gevoel van hard te remmen even te oefenen (op plaatsen met weinig verkeer en met voldoende ruimte).

Maak het herkenbaar…
Vooral na een langere, door het weer veroorzaakte “tweewielige onthouding” van het wegverkeer moeten “de anderen”, zoals auto- en vrachtwagenchauffeurs, maar ook de fietsers en voetgangers, eerst weer wennen aan het smalle silhouet van hun eensporige collega’s. Daarom: ben en blijf nieuwsgierig. Weet wat er rondom je heen gebeurt. De spiegels zitten er niet voor niets op! Ben vooral op kruispunten en splitsingen alert. Wees altijd voorbereid op het feit dat je niet wordt gezien. Zorg er daarom ook voor dat je op een voor anderen herkenbare manier rijdt, kortom, ben voorspelbaar.

Lees de weg…
En last but not least: het “lezen” van de weg is nu ook erg belangrijk. Schade aan de weg als gevolg van weersomstandigheden kan tot onaangename verrassingen leiden. Zelfs op vertrouwde routes kan er in de winter het een en ander veranderd zijn door bouwwerkzaamheden of door vorstverlet. Dit geldt vooral voor je “thuisroute”. In het begin is het beter om wantrouwig te blijven en met vooruitziende blik te rijden, vooral voor en in bochten.

Steno voor de lente starters

 • Wees voorzichtig op kruispunten, splitsingen en bij het links afslaan.
 • Rij niet in de dode hoek van auto’s en vrachtwagens.
 • Wees voorzichtig bij parkeervakken en uitritten.
 • Houd rekening met schade aan de weg en/of tegenliggers in bochten.
 • Geef jezelf de tijd om weer te wennen.
 • Rij voorspelbaar.
 • Zorg voor voldoende veiligheidsafstand tot de voorligger (min. 2 seconden).
 • Zorg voor voldoende ruimte rondom je heen.
 • Zorg altijd voor voldoende remweg.
 • Ben en blijf nieuwsgierig rondom je heen.
 • Kies de juiste beschermende motorkleding: hoe kleurrijker en contrastrijker des te beter de zichtbaarheid.

Wij wensen je een goede rit en geniet van het weekend! Je RinCC-team

Loved this? Spread the word


Over de schrijver

Chris is eigenaar van RinCC Motor Courses. Fanatiek motorrijder met de passie om andere motorrijders te trainen, zodat zij veiliger en met meer plezier van het motorrijden kunnen genieten. Chris is opgeleid door de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging als KNMV Gediplomeerd Motorrijinstructeur, (KGI'er). Daarnaast is hij ook Certified Instructor, opgeleid door de BMW Motorrad International Instructor Academy.
Sinds juli 2019 is RinCC Motor Courses ook Partner van BMW Motorrad.
Om te blijven voldoen aan de strenge eisen zoals die gelden in België, Luxemburg en Nederland, gaat Chris jaarlijks naar de wettelijk verplichte herhalingstrainingen.

Chris' motto: MORE Control - MORE Confidence - MORE Fun!

Relateerde berichten

Plotseling lente…ff wennen!

Read More
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schijf je in voor deze berichten !